Virtuális kirándulás

Kedves Egyesületi Tagok!

Bízunk benne, hogy valamennyien jó egészségben vagytok és velünk együtt reménykedtek abban, hogy a mielőbb lehetőségünk lesz találkozni. Addig még egy kis türelmet kérünk Tőletek és használjátok ki a jelenlegi helyzet nyújtotta lehetőségeket.

 Áprilisi, májusi programok után a júniusra tervezett összejövetelekre se látunk esélyt, ezért a beregfürdöi 3 napos üdülésünket is lemondtuk azzal, hogy majd egy másik időpontban ismét megszervezzük. A befizetett előleget a legközelebbi regisztráción vissza fogjuk fizetni.

A 2020. évi programunkban május 19-20-ra Dél-Alföldi kirándulást terveztünk, a vészhelyzet miatt ez is elmaradt. A járványnak még nincs vége, lazítottak ugyan a korlátozásokon, de az utazást csak később tudjuk megszervezni! Ezért szeretnénk a tervezett kirándulás néhány programját, látnivalóját megosztani veletek, egy virtuális kirándulásra hívunk benneteket! A két napos autóbuszos kirándulás tervezett programja volt:

  1. nap Hódmezővásárhelyen városnézés (Zsinagóga. Városháza, a belvárosi Fazekas ház), Makón Városháza, könyvtár, Hagymaház megtekintése. Látogatás a Hagymatikum Fürdőbe, rövid fürdési lehetőség. Szállás, vacsora Orosházán, vagy környékén.
  2. nap Ópusztaszer történelmi emlékpark, városnéző séta Szentesen: Megyeháza, Zsinagóga, Szent Anna római katolikus nagytemplom, Postamúzeum megtekintése.

A látnivalók minden bizonnyal maradandó élményt jelentenek, ezeket szeretnénk megosztani veletek!

Hódmezővásárhely a Maros–Körös közén fekszik, Szegedtől 25 km-re, Idegenforgalmi szempontból jelentős természeti kincse a tiszai táj mellett a gazdag termálvízkészlet. Az ország legnagyobb közigazgatási területével rendelkező megyei jogú városa, bensőséges hangulatú, egyediségét megőrző város. A várost madártávlatból bemutató videó ezen a linken érhető el:                    https://youtu.be/0pHqjoPE3Bs

Ópusztaszer Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes. A parkot bemutató videó az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/ns7DdqBzus4

A hatalmas területen fekvő park több látványosságot is kínál, a modern, kerek látogatóközpontban, a Rotundában a Feszty-körkép mellett több interaktív kiállítást is találunk. A millenniumi Árpád-emlékmű mellett magasodnak az érdekes alakú Csete-jurták, távolabb pedig a Skanzen épületeibe tehetünk látogatást. A Vereckei átkelést megörökítő monumentális 120 méter hosszú körképet Feszty Árpád több festőtársával együtt készítette 1893-94-ben. Érdekesség, hogy Feszty eredetileg egy bibliai témájú körképet szeretett volna festeni, de apósa, Jókai Mór rábeszélésére a közelgő millenniumi ünnepségek hatására döntött a honfoglalás mellett.

A Magyarok bejövetele c. festmény óriási közönségsikert aratott, a városligeti bemutató után a londoni világkiállítás egyik nagy attrakciója lett, majd Budapesten egy faépületben kapott helyet, amit 1944-ben bombatalálat ért, a megsérült kép sokáig a Nemzeti Galéria raktárában porosodott. A 70-es években jött az ötlet, hogy az akkor létesült emlékparkba kellene kiállítani. A bemutatására felépült kör alakú épület már a 80-as évekre kész volt, a festmény restaurálását 1995-ben fejezte be egy lengyel csoport.

Hazafelé Szentesen városnézés zárja a programot. A város főterén áll az 1883-ban épült neoreneszánsz stílusú volt megyeháza őrzi Szentes 1883-1950 közötti megyeszékhelyi rangjának emlékét. A Városháza és a Zsinagóga épülete.

A város főutcáján található Posta épületében működik a Dél-Alföldi Postatörténeti Emlékszoba. A kiállítást több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként 2003-ban néhány postás dolgozó alapította. A Dél-alföldön élő aktív dolgozók és nyugdíjasok a gyűjteményt folyamatosan gazdagítják. 2009 januárjában 2799 fajta (3928 db) tárgy, okirat és nyomtatvány állt az érdeklődők rendelkezésére. A kiállítás öt teremben tekinthető meg.

Reméljük, kedvet kaptok az utazáshoz és amint lehet, élményekben gazdag kiránduláson veszünk részt!

Mindenkire szeretettel gondolunk, és jó egészséget kívánunk!

Továbbra is Vigyázzatok Magatokra! Vigyázzunk Egymásra!

 Üdvözlettel az egyesület elnöksége nevében:                              Siska Andrásné

Felsőzsolca, 2020. május 18.

 Fecske Csaba;    Vannak újra

Voltak gyötrelmes, szomorú napok.

sötét felhők takarták el a napot.

szájmaszkban ténfergett köztünk a remény,

sápadt volt, sovány, de aztán erőre kapott,

és mint a mesebeli legkisebb fiú a hétfejű sárkányt,

legyőzte a félelmet.

Letépte arcáról a felhőt a nap,

fölragyogott az ég, megszólalt pacsirta-hangon a nyár,

az lett az élet megint, amire való.

Itt vagyok nagyon, mosolyt gurítok felétek:

vannak újra szép napok.”

Comments are closed.