Az ismeretlen velencei-tó és környéke

Időpont:  2024. július 30-31.

Útvonal:  Miskolc–Budapest–Martonvásár-Velence-Gárdony-Zirc-Veszprém-Budapest-Miskolc

Utazás:    komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:    A 3 csillagos Szent Gellért Hotel, Székesfehérvár 2 ágyas zuhanyos/WC-s és 4 fős apartman szobáiban.

További információ: www.szentgellerthotel.hu/index.php/hu/

Min.létszám: 40 fő

Program:

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom melletti parkolóból.

Útközben pihenő Martonvásáron, a kastély, zene, szerelem, kultúrtörténeti kincsestárában. Egy darabka Anglia elevenedik meg Martonvásáron, az angol-neogót stílusú Brunszvik-kastélyt és elképesztően látványo parkját látogatva, amely kétségkívül Magyarország talán legszebb kastélyparkja.

A fantasztikus, hófehér falú Tudor stílusú kastélyban egy érdekes kiállítás is várja a vendégeket, a kastély leghíresebb vendége, Beethoven emlékmúzeuma. A nagy német zeneszerzőt a környezet szépsége mellett, elsősorban a Brunszvik-család hölgytagjaihoz, különösképpen Jozefinhez fűződő barátsága vonzotta Martonvásárra. A nagy zenekedvelő Brunszvik-család a XIX. század első éveiben többször is vendégül látta a zeneszerzőt, több műve is itt született, többek közt az Appassionata szonáta.

A kastély épületében lévő kis múzeum legérdekesebb látnivalója Beethoven zongorája, ill. személyes levelezése a Brunszvik családdal.  A kastélyban található a Magyar Tudományos Akadémia agrárkutatásait bemutató új látogatóközpont, az AGROVERZUM, valamint egy Óvodamúzeum, amely a magyar kisdedóvás „szülőanyjának”, Brunszvik Teréz grófnőnek állít emléket.

Rövid séta a Velencei-tó kapujának nevezett Velencei Korzón, a 20 hektáron kialakított kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központban. Látogassuk meg a híres Krém Cukrászdát egy finom sütire vagy kávéra.

Gárdony méltán büszke kulturális örökségére. 1963-ban Agárdpusztán született Gárdonyi Géza (1863-1922). Az író emlékkiállítása a felújított szülőházban, az agárdi Szent Anna kápolna közelében álló Gárdonyi Géza Emlékház és Galériában tekinthető meg. A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja 1863.augusztus 3-án Ziegler Géza néven született. Az irodalmi emlékház bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető.

2.nap: Reggeli után Veszprémbe, a  királynék városába látogatunk, amely a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el. 2023-ban a város a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyikhelyszíne volt.Első királyunk, Szent István felesége, Gizella révén vált a királynék városává és az 1001-ben itt alapított püspökség okán a katolikus egyház egyik meghatározó központjává. A csodálatos barokk épületegyüttesben, a várban található Szent Mihály-bazilikát Magyarország első és legrégibb székesegyházaként említik a korabeli oklevelek. Veszprém történeti magja a vár, mely a köré épült várossal együtt a török dúlásig hazánk egyik legfontosabb települése: királyi, királynéi szálláshely és püspöki székhely volt. A fontos látnivalók közé tartozik az Érseki Palota, a Gizella-kápolna, a Gizella királyné Múzeum és a Szent György-kápolna.  

Majd a  „Bakony fővárosába”, Zircre utazunk, amely Magyarország legmagasabban fekvő városa. Zircen találjuk az ország egyik legrégebbi ciszterci apátságát. Gyönyörűen helyreállított barokk temploma ma is a szerzetesközösség liturgikus otthona. Kivételes szépségű az apátság műemlék könyvtára is, amelynek intarziás berendezésű nagytermét szakvezetéssel csodálhatjuk meg. A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.  Pihenésképpen kóstoljuk meg a Zirci Apátsági Manufaktúra kisüzemi söreit is.

Ezután indulunk hazafelé, érkezés az indulás helyére a késő esti órákban.

A programok sorrendje a helyi viszonyok, nyitvatartások függvénbyében változhatnak.

Részvételi díj: 49.500 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazás, a szállás, a reggeli, a vacsora és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza a belépők, az idegenforgalmi adó (500 Ft/fő 18-70 év között) és az utasbiztosítás díját.

Vacsora: Húsleves lúdgége tésztával, Töltött csirkecomb, Párolt rizs, Savanyúság

Egyágyas felár: 10.000 Ft/fő

Utasbiztosítás: kb. 600 Ft/fő

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.