Aggtelek és Bódva-vidék História-völgy kincsei

Időpont: 2023. szeptember 21.

Útvonal: Miskolc- Kazincbarcika—Aggtelek- Jósvafő- Szinpetri – Perkupa- Szalonna-Edelény- Miskolc

Utazás:komfortos autóbusszal

Min.létszám:40 fő

Program:

Indulás reggel 8.00 órakor Miskolcról.

 Az Aggteleki Nemzeti Parkot 1985-ben alapították a környék értékes karsztjelenségeinek védelmére. 10 évvel később az Aggteleki-karszt cseppkőbarlangjai az UNESCO világörökségi listájára is felvételt nyertek. A leghíresebb Baradla-barlangot már az 1500-as években is ismerték, a XIX. század eleje óta turisztikai attrakció, sok korabeli híresség is felkereste.

Aggteleken 10 órakor induló barlang rövid túra: 1 km, kb. 60 perc, hőmérséklet 10 C, melegruha szükséges. Kedvezményes belépődíj: 3000 Ft/fő.

Jósvafőn a gyönyörű ófalu képét a csillogó patakok mellett a rendezett falusi portáknak köszönheti.Működik itt vendéglő, régi bútorokkal berendezett vendégház és tájház (falumúzeum). Utóbbit múlt századi berendezési tárgyakkal szerelték fel, célja az egykori paraszti életmód bemutatása. Az egyik szobában a környék barlangkutatásának történetéről szóló kiállítást találunk. A látnivalókkal helyi idegenvezető ismerteti meg a résztvevőket.  Adomány: 400 Ft/fő.

A Világ Legnagyobb Könyvét Színpetri településen a Jósva patakra épült vízimalomban helyi tárlatvezető mutatja be. A könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól, 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen. 346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvet a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.

Belépődíj: 2800 Ft/fő

Utunk során rövid időre megállunk Perkupán s a helyi temetőben, virágot helyezünk el Kalász László költő, könyvtáros, pedagógus síremlékénél. Tiszteletünket azzal is kifejezésre juttatjuk, hogy felolvasunk néhány verset a költő műveiből. Ehhez kérünk a résztvevők közül önkénjelentkezőket.

 Aggtelek környékén, a Gömör-Tornai-karszt eldugott kis falvaiban számos középkori templom található, az egyik legszebb példa a Szalonna faluban álló gyönyörű kis Árpád-kori gyöngyszem. Az erődfallal övezett román kori épület látványát egy fából épült különálló harangtorony teszi teljessé. Ha időnk engedi ezt is megnézzük belülről is.

Edelényi Kastélyszigethez tartunk. Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély Magyarország egyik legnagyobb kastélya, a kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A Bódva szigetén álló impozáns kastélyt egy nyílegyenes allén át közelítjük meg. A látogatók egy háromdimenziós kisjátékfilm megtekintésével kezdik a kastély felfedezését. A film a felvidéki vándorfestő, Lieb Ferenc Edelényben töltött egy évét mutatja be. A  hat, gyönyörűen restaurált festett szobát  tárlatvezető segítségével tekintjük meg, amely keretében mélyebb betekintést nyerünk a kastély fénykorába, a barokk kor főúri családi életébe. Belépő díj: Nyugdíjasoknak 70 alatt 1500 Ft, 70 év felett ingyenes.        

Részvételi díj:  7.800 Ft/fő.( Közigazgatási Nyugdíjas Egyesület tagjainak a szeptemberi levélben leírtak szerint.)

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazás és az idegenvezetés költségeit.  Nem tartalmazza az utasbiztosítás és a belépők díját. At itt közölt belépő díjak tájékoztató jellegűek.  Utasbiztosítás: 260 Ft/fő

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.