2023 november

Kedves Egyesületi Tagok!   

A színes, hulló falevelek bizonyítékai annak, hogy itt az ősz s közeledik az évvége. E levélben, november havi programunkat ajánljuk szíves figyelmetekbe.    

1. / November 9-én du. Őszi séta Miskolc két kevéssé ismert templomához. Találkozás: Újgyőri főtéren 12 órakor, rövid ismertető a térről. Majd séta a Bíró utcába, ahol vár a görögkatolikus parókus, hogy bemutassa a kis (modern) templomot.  Utána villamosra szállunk, 2 megálló a Balázs Győző tér.  Itt 13,30-ra vár a református templomban a tiszteletes asszony, bemutatja a templomot, a liceumot. Regisztrációs díj: 600 Ft

2./  November 15-én 10 órakor a Megyeháza B. ép. 19. klubhelyiségben megemlékezünk a magyar felvilágosodás korának legjelentősebb költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról. Rövid felvezetést követően lehetőség lesz kedvelt műveiből idézni, megosztani gondolatainkat a korszakról. Vegyünk részt minél többen a rendezvényen, amit a verses klubfoglalkozások folytatásaként tervezünk. Regisztrációs díj: 300 Ft

3./ November 23-án Budapestre utazunk,  megtekintjük a Budapest Történeti Múzeum kiállítását és a Pénzmúzeumot. Indulás 7.30 kor a Tiszai pu-ról a Budapest Keleti pu-ra induló IC-vel. A helyjegyet csoportosan váltjuk meg. A Keletiből a Széll Kálmán térig metróval, onnan a Várba busszal utazunk. A 65 éven aluliak egyénileg váltják meg a vonatjegyet  2. osztályra. Vissza  a Széll Kálmán térre autóbusszal, majd onnan metróval a Keleti pu-ra, és a 17.25 órakor induló IC-vel Miskolcra érkezünk, amelyre szintén csoportosan váltjuk meg a helyjegyet. Budapesti tömegközlekedéshez a 65 éven aluliak egyénileg biztosítsanak maguknak legalább 4 db BKV jegyet.  A Várban lévő Budapest Történeti Múzeumban tárlatvezetéssel (ennek költségét az egyesület fizeti) a „BUDAPEST – FÉNY ÉS ÁRNYÉK A főváros 1000 éves története” állandó kiállítást tekintjük meg. Ezen nyomon követhető, hogyan alakult ki a római tartományi központ, Aquincum romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, majd pusztult el a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda, Óbuda az egyesülésig és vált Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19–20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát, és hogyan formálódott Nagy-Budapest? Ezt követően 14.40-től kezdődően 20 perces időközönként 18 fős csoportokban idegenvezetéssel, a Pénzmúzeummal ismerkedünk meg. A múzeum viszonylag sok részből áll, s az épületben az állandó kiállításon kívül is több olyan terem és térrész található, amelyeket érdemes  megtekinteni. A regisztráción fizetendő:  nyugdíjasok 70 év alatt 2800 Ft, 70 év felettiek 1300 Ft.

4./ Játszóházi programunkat november 22-én 9 órától tartjuk. Kellemes, jó hangulatú szabadidő eltöltést garantálunk az érdeklődőknek.

5./ November 28-án 9 órakor a Megyeháza B. ép. 19. klubhelyiségben karácsonyra készülődve kézműves foglalkozást tartunk., Bővebb tájékoztatást a regisztráción kaphatnak az ügyes kezűek.. Regisztrációs díj: 500 Ft.

Ajánlott program:

6./ November 11-én a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából– a NYÉSZ, belvárosi sétára hív mindenkit. Találkozás 10 órakor a Szinva teraszon.

7./ November 18-án 17 órai kezdettel Felsőzsolcán a Rendezvények Házában Magyarnóta és Operett Gála Est.  Belépő díj : 2500 Ft. Jelentkezni a regisztráción kell.  A meghívót mellékeljük.

 Regisztráció: 2023. november 6-án  9-11 óra között a Megyeháza B. ép. 19. klubhelyiség.   

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk rendezvényeinkre.

Miskolc, 2023. október 29.

                                                                                         Üdvözlettel : Siska Andrásné

Comments are closed.