Pozsony és környéke májusban

POZSONY és környéke

Dévény –  Pozsony – Vöröskő – Csokigyár

Időpont:  2024. május 8-9.  (2 nap/1 éj)

Útvonal:  Miskolc-Budapest-Kittsee-Dévény-Pozsony-Vöröskő-Miskolc

Utazás:    komfortos autóbusszal

Szállás:   standard 3 csillagos  szállodában egyszerűen berendezett 2-3 ágyas zuhanyos/WC-s szobákban

                   További információ: http://hotelnivy.sk/en

Ellátás:   büreggeli, büfévacsora

Min.létszám: 40 fő

Program:

1.nap: Indulás reggel 6.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom melletti parkolóból, találkozás 5.45 órakor.  Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Látogatás a Kittsee-ben található Hauswirth Csokoládégyárba, ahol a program: filmvetítés, rövid séta a csokiüzemben, majd vásárlási lehetőség a Csokicsárdában, a gyár mintaboltjában.

Az édes élmények után Dévény várához­ vezet utunk, amely az egyik legrégebbi vár Szlovákiában, hiszen a történelmi források már 864-ben említést tesznek róla. Dévény vára a Duna és a Morva folyók összefolyásánál egy hatalmas sziklaszirten áll. Lenyűgöző látványt nyújt a tájból kiemelkedve. A kilátóteraszról a Dunára, a Morva folyóra és a szemben lévő osztrák hegycsúcsokra nyílik csodálatos panoráma. Az esti órákban elfoglaljuk szállásunkat Pozsonyban.

2.nap: Reggeli után Pozsony felfedezésére indulunk. Szlovákia fővárosa számtalan magyar történelemmel kapcsolatos emléket tartogat számunkra. A város majd’ 250 évig a Magyar Királyság fővárosa is volt. Az ország délnyugati részén, az Ausztriával és Magyarországgal közös határháromszögben, a Kis-Kárpátok lábánál fekszik, elfoglalva a Duna mindkét partját és a Morva bal partját. Számos egyetem, múzeum, színház, galéria és más kulturális és oktatási intézmény működik itt.  Először a szépen felújított várban sétálunk, melynek teraszáról tiszta idő esetén szép kilátásban lesz részünk. Felkeressük a Szent Márton dómot, az egykori magyar királyi koronázó templomot, majd az óvárosba vezet utunk. Érintjük az egykori magyar országgyűlés helyszínét, a Mihály kaput, a ferences templomot, a régi Városházát. Belülről is megnézzük a Prímáspalotát a Tükörteremmel, valamint a Galériával. Az egykori hercegprímások székhelye Pozsony egyik legszebb neoklasszicista stílusban épült palotája. A Galéria legfontosabb látnivalója a 17. századi angol gobelinek gyűjteménye, amely (görög mitológiai) Leanderosz és Hero szerelmi történetét ábrázolja.

Utána rövid szabad idő, amely alatt ismerkedhetünk a pozsonyi korzó, a Főtér jellegzetes köztéri szobraival, Kandival, Paparazzival, Napóleonnal, sőt megismerkedhetünk Schöne Nazi, az egykori pozsonyi bohém történetével is.

Majd Vöröskő várának érintésével indulunk hazafelé. A Kis-Kárpátok hegyei közt megbújó, Pozsonytól 40 km-re fekvő, pazar bútorgyűjteményéről méltán híres vár teljesen épen élte túl a történelem sokszor kíméletlen évszázadait.Igen gazdag a XV-XIX. századi fegyvereket, műkincseket, festményeket, felvonultató gyűjtemény, valamint a porcelán, a majolika kollekció és a könyvtára is.

A késő esti órákban érkezünk haza.

A programok sorrendje a helyi viszonyok, a nyitvatartások függvényében változhat.

Részvételi díj: 52.800 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a büféreggeli, a büfévacsora, a felsorolt programok és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza az idegenforgalmi adó (5 euró/fő), a belépők/helyi vezetések és az utasbiztosítás díját.

Egyágyas felár: 10.000 Ft/fő

Utasbiztosítás: 1.200 Ft/fő, 70-80 év között 2.400 Ft/fő, 80 éven felül 4.200 Ft/fő

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges az utazáshoz (14 év alatti gyermekeknek is)!

           Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.