Kirándulás Bajmócra – Kastélyba zárt magyar történelem

Kirándulás Bajmócra

Kastélyba zárt magyar történelem

A szemünk előtt jelenik meg a teljes magyar történelem. Királyaink képe néz vissza ránk a kastély egyik terméből, miközben a másfél órás vezetett séta keretében szállunk alá a középkor rejtelmeibe, sőt még egy cseppkőbarlangba is. Mindez Szlovákia leglátogatottabb idegenforgalmi nevezetességében, a Bajmóc felett magasodó kastélyban, amely Közép-Európa egyik legszebb épülete.

Időpont: 2023. július 6.

Utazás:    komfortos autóbusszal

Útvonal:  Miskolc-Bánréve-Rimaszombat-Losonc-Zólyom-Bajmóc-és vissza

Min. létszám: 40 fő

Program:

Indulás reggel 6 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom melletti parkolóból, találkozás 5.45 órakor. Folyamatos utazás Szlovákiába, útközben pihenő Zólyom váránál. Díszes bronztábla hívja fel a vár bejáratánál a látogatók figyelmét, hogy e helyen született az európai rangú magyar líra megteremtője, Balassi Bálint.

Szlovákia egyik legszebb gótikus-reneszánsz pártázatos váraként a nemzeti kulturális emlékek közé tartozik, termeiben a Szlovák Nemzeti Galéria nagyszabású képzőművészeti gyűjteménye található.

A várat Nagy Lajos magyar király építtette 1370 és 1380 között, egy ideig a Balassi család tulajdona volt, s a gyermek Balassi Bálint sokat tartózkodott ott. Jelenleg pedig a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik részlegének ad helyet. A várudvaron kis büfé működik kávézási, pihenési lehetőséget kínálva.

Majd a festői Bajmóc várához érkezünk, ahol helyi idegenvezetővel megtekintjük a vár belsejét.

Bojnice vára a hegy tövében, egy travertin (mészkőtufa) dombra épült. Az egyik legrégibb és legjelentősebb vár Szlovákia területén. A várat egy csodálatos kastélypark övezi, itt található Corvin Mátyás hársfája. A legenda szerint a hársfát a trencséni Csák Máté ültette 1301-ben. A 28 méter magas, monumentális hárs koronájának átmérője hajdan 36 méter, törzsének átmérője 12 méter volt. Corvin Mátyás szívesen és gyakran tartózkodott Bajmócon, a hárs árnyékában ünnepi lakomákat rendezett. A vár érdekessége a várdomb tövében található barlang, mely 26 méterrel fekszik a 4. várudvar szintje alatt. A barlangban két tavacska található, melyek a feltételezett barlangrendszer részét képezik.

A várkastélyhoz a hatalmas parkon keresztül egyre emelkedő sétaúton juthatunk el.   

Az épületet nem véletlenül hasonlítják a Loire-menti kastélyokhoz, hiszen mindenütt a francia várkastélyokra jellemző konzolos, támpilléres oromdíszeket, neogótikus építészeti részleteket láthatunk. A kastélyban 182 helyiséget alakítottak ki, ebből közel 50 lakószoba. Eredeti középkori formájában csak a várkápolna, – aminek kriptájában, vörös márvány szarkofágban nyugszik a várpalota egykori ura Pálffy János gróf, – és a lovagterem maradt fent. Lejuthatunk még a sziklaszirt mélyén lévő barlangba is, ahol tisztavizű forrásokból olthatták a várbeliek a szomjukat.

A kastélylátogatás után a környékén pihenési, étkezési lehetőség kínálkozik.

Hazaérkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 15.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz és az idegenvezető költségeit. Nem tartalmazza a belépők és az utasbiztosítás díját.

Utasbiztosítás: 600 Ft/fő, 70-80 év között 1.200 Ft/fő, 80 éven felül 2.100 Ft/fő

Belépők: felnőtt 14 euró, nyugdíjas (65 év felett), diák 18 éves korig: 9,50 euró, 6-15 éves korig

Hasznos tudnivaló: a váron belül lépcsők vannak, a vár szintjei között lift nem működik, mindegyik gyalogosan közelíthető meg.

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.