Kirándulás – A Komáromi erődrendszer és Tata

A Komáromi erődrendszer és Tata

Hadi élmények a Duna partján és a vizek városa

Vértesi  ritka kincsekkel fűszerezve

Időpont: 2022. szeptember 28-29. (2 nap/1 éjszaka)

Útvonal: Miskolc-Budapest-Majk-Bokod-Tata-Tatabánya-Komárom-Komárno-Bajna-Miskolc

Utazás: komfortos, légkondicionált autóbusszal

Elhelyezés: középkategóriájú szállodában 2-3 ágyas szobákban

Ellátás: reggeli, vacsora

Min.létszám: 40 fő

Program:

1.nap: Indulás 6.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom melletti parkolóból, találkozás 5.45 órakor. A Vértes hegységben megbújó Majkpusztán találjuk a hazánkban páratlan, egykori kamalduli remeteség barokk épületcsoportját. A teljes egészében fallal körülvett remeteség épületei csak szakvezetéssel tekinthetők meg. A  felújított konvent épületében, a foresteriában (erdei kolostor) látogatóközpontot alakítottak ki. Egy új állandó kiállítás  eleveníti fel a remeteség 18. századi történetét, a szerzetesek életmódját, valamint II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatát. Az egykori rendház legértékesebb része a stukkókkal borított régi ebédlő (refektórium), amelyet barokk freskók, többek közt Maulbertsch falfestménye díszít.

A vízen lebegő falu, Bokod hazánk egyik rejtett kincse. A Vértes lábainál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó partján az utóbbi évtizedekben kiépített ún. úszó falu csodájára jár a fél világ. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Majd folytatjuk utunkat Tatára.  Tatát nem véletlenül nevezik a vizek városának, hiszen a Tatai öreg-tó, a Cseke-tó és Derítő-tó mellett számos gazdag vizű patak és ér is található itt. Felkapott forgatási helyszínné vált az elmúlt években a tatai Öreg-tó partján álló vár, melyet kívülről csodálunk meg. A várat a tóparti sétányon is körbe lehet járni. A tó Magyarország legidősebb mesterséges tava, az Által-ér felduzzasztásával keletkezett még a honfoglalás előtt.  A tó partján áll még az 2020-ban gyönyörűen felújított Esterházy-kastély, amelyet tárlatvezetővel tekintünk meg.

A főúri épületben működő Esterházy Kávészalon meglátogatása önmagában is különleges élményt nyújt. Érdemes megkóstolni az Esterházy tortát. Ha időnk engedi sétálhatunk még az Angolparkban, melynek közepén terül el a horgászok kedvelt célpontja, a hangulatos Cseke-tó.

Szállás, vacsora Tatabányán a Hotel-Árpád szállodában.

2.nap: Reggeli után Komáromba utazunk, mely a Duna két partján épült település. Bal parti része Komarno (Észak-Komárom) Szlovákia része, a jobb parti, kisebb része Magyarország területén fekszik. A „Duna Gibraltárjának” is nevezett komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb újkori erődrendszere, mely a magyar oldalon magába foglalja a Csillagerődöt, a koppánymonostori homokhegyen a Monostori Erődöt és a Nagyigmánd felé vezető út mellett az Igmándi Erődöt.

Az erőd túra során a tárlatvezető körbekíséri a csoportot a túraútvonalon, összefoglalja az erődrendszer történetét, és bemutatja az épületegységek funkcióit, történetekkel, anekdotákkal téve érdekessé és emlékezetessé a sétát. A túra 1,5-2 óra időtartamban 2 km-en, részben szabadtéri útvonalon.

A túra után megtekinthető a „Várak, erődök, vitézek” című hadtörténeti kiállítás, a szabadtéri Haditechnikai park és a Kenyérmúzeum. Önállóan lehet bejárni a kazamatában nyílt “A Láthatatlan erőd” című kiállítást, amihez kalandfolyosó is kapcsolódik.

A Csillagerődben a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat gyűjteményének kiállítását lehet megcsodálni. Több mint kétszáz kiemelkedő antik, középkori és reneszánsz másolat látható itt.

Majd meglátogatjuk az Európa-Udvart,amely Komárno történelmi városának egyik legnagyobb turisztikai látványossága. A tér 45 különböző európai ország építészeti stílusát magán viselő építményekkel várja a turistákat.

A nap zárásaként Bajnára utazunk. Sándor Móric, a legendás „Ördöglovas” bajnai kastélya az egyik legszebb klasszicista ház, amely Magyarországon valaha épült. 2021-benszinte a romjaiból kellett újjávarázsolni. Építészeti élmény, időutazás és találkozás egy fiatalemberrel! A kiállítás egyik részlege Sándor Móric és lánya, Metternich-Sándor Paulina életéről emlékezik meg, akik koruk hírességeinek számítottak. Sándor gróf például hajmeresztő lovasmutatványaival vált ismerté, így kapta az „Ördöglovas” nevet.

Programunk végeztével 17 óra körül hazaindulunk, ahova 21 óra körül érkezünk meg.

Részvételi díj: 38.300 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza a szállás, egy vacsora, egy reggeli, az utazás és az idegenvezetés költségét. Nem tartalmazza a belépődíjakat és az utasbiztosítást. Utasbiztosítás: 520 Ft/fő /nap.

Kellemes, élményekben gazdag utazást kívánunk!

Comments are closed.