Barangolás a Duna mentén – Baja – Gemenc – Paks – Székesfehérvár (május 16-17.)

Barangolás a Duna mentén

Baja – Gemenc – Paks – Székesfehérvár

Időpont: 2023. május 16-17.

Útvonal: Miskolc – Budapest – Baja – Pörböly –Bonyhád– Paks– Székesfehérvár – Budapest – Miskolc

Utazás:   komfortos, légkondicionált autóbusszal

Szállás:  Bonyhádon, a Hotel Rittinger 3 csillagos szálloda 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban (www.hotelrittinger.hu)

Ellátás:  reggeli, vacsora

Min.létszám: 40 fő

Program:

1.nap: Indulás 5.00 órakor Miskolcról a Búza térről, a görögkatolikus templom melletti parkolóból, találkozás 4.45 órakor. 

Első állomásunk Baja városa, mely a Duna legfontosabb déli átkelőhelye. étánkat a Szentháromság téren kezdjük, a Sugovica folyó mentén, majd következik Városháza impozáns épülete, a Ferencesek temploma. Érintjük a Déri kertet, majd Baja sétálóutcáján végig sétálva, láthatjuk a Plébánia templomot, az egykori Zsinagógát, ami ma Városi Könyvtárként működik.

Baját búcsúztatva a Duna széles medrén kelünk át és a Gemenci-erdő árnyas útvonalán érkezünk Pörbölyre.  A gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben található. Rendszeresen elöntés alá kerülő részeivel Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Ökoturisztikai kalandozás: Látogató Központ,Frigyes főherceg felújított, vadászkastélyt mintázó kiállítási pavilonja,…… Ha van időnk a vonat indulásáig, könnyed sétát tehetünk egy erdei tanösvényen. Majd felszállunk a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút keskeny nyomtávon haladó szerelvényére, és ezzel folytatjuk utunkat. A Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja.

Ha időnk engedi, még ellátogatunk Óbányára. A baranya megyei község a Kelet-Mecsek erdőségei között, egy elzárt kis völgyben bújik meg.  A többségében svábok lakta, alig 100 lelkes falucskát természeti értékei és jól karbantartott házai miatt sokan „magyar Svájc”-ként emlegetik. Séta a faluban a pisztrángos tóig, majd szabadidő, illetve könnyű túrázási lehetőség. Szállás.

2. nap: Reggeli. Paks városában sétálva kihagyhatatlan épület a Szentlélek templom, vagy ahogyan a legtöbben ismerik a Makovecz templom. Az atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjában látható interaktív, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát a hétköznapok világában helyezi el, könnyen értelmezhető, játékos panelek, ábrák és makettek segítségével. Aki további izgalmakra vágyik, és betöltötte a 16. életévét, azt várja az atomerőmű üzemi területe. A látogatók a csoportkísérő vezetésével, egy előre meghatározott útvonalat járnak be. Látogatófolyosókról betekinthetnek a blokkvezénylőbe, illetve a reaktorcsarnokba, valamint az egyéni védőfelszerelések (védősisak, füldugó) felvétele után rövid sétát tesznek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül.

A különleges program után egykori koronázóvárosunk, a gazdag történelmű Székesfehérvár látnivalói következnek: Városház-tér (Városháza kívülről, Püspöki Palota kívülről, Országalma), Szent István székesegyház, Órajáték, Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely (kívülről), Fő utca látnivalói. A Bory-vár a város leglátogatottabb épülete. A Tudor-stílusú romantikus várkastélyszerű építmény a rendkívül sokoldalú építész, festő- és szobrászművész, Bory Jenő életének fő műve. Az eklektikus vár tömény romantikát árasztó, soktornyos épülete – az impozáns Százoszlopos Udvar, a bájos csigalépcsők, az építészeti stílusok kavalkádja, a termek falait beborító több száz festmény, a szobrok erdeje, a teraszok, zegzugok, a varázslatos kert – nem mindennapi élményt ígér.

Bory Jenő (1879-1959) mintegy negyven nyáron át dolgozott az épületen emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi, fantasztikus álmainak.  Feleségével, Komócsin Ilona festőművésszel egy kis segítséggel szinte egymaguk építették fel a várat. Bory Jenő kevés tervezéssel mindent a helyszínen alakított ki. A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel a Vár, mint a legnagyobb épület, melyet egy ember a saját maga munkájával épített fel. A délutáni órákban indulunk hazafelé, ahova 22 óra körül érkezünk meg.

Részvételi díj: 42.400 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés, a szállás, a reggeli, a vacsora (sültes tálak), az idegenforgalmi adó és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza a biztosítás és a belépők díját.

Egyágyas felár: 10.000 Ft/fő (csak 1-2 db. egyágyas szoba lehet)

Utasbiztosítás: 520 Ft/fő. A csoportos biztosítást az egyesület fizeti.

Fakultatív ebéd Baján (jellegzetes bográcsos bajai halászlé gyufatésztával): 4-4.200 Ft/fő/adag

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk

Comments are closed.