2022 január

                                                       Kedves Egyesületi Tagok!

                         Szeretettel Köszöntöm Egyesületünk Tagjait, az Újesztendőben!

                     Kívánok Jó Egészséget, Örömet és Vidámságot, Sok Együtt töltött Időt!

 Az általatok tett javaslatokat is figyelembe véve, az elnökség már az elmúlt évben összeállított egy nagyszerű programjavaslatot, erre az évre. 

Abban a reményben kezdjük el, 2022. évben közös programjaink tervezését, szervezését, hogy magunk mögött hagyjuk mindazt, ami szomorúvá tette számunkra az elmúlt éveket.

1./ 2022. január 18-án 17 órai kezdettel online előadást hallgatunk meg „Miskolc a II. világháborúban” címmel, Bozsik Sándorné dr. előadásában. A  google meet alkalmazáson keresztül lehet csatlakozni, az alábbi linkkel:   https://meet.google.com/gas-uyay-fmo

A bejelentkezéseket 16.30 órától fogadom. Kérem, hogy minél többen csatlakozzatok, éljünk a technika adta lehetőséggel.  

2./ Január 27-én 10 órakor  „100 éves a Miskolci Művésztelep” kiállítást tekintjük meg, tárlatvezetéssel,  a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. Utána tisztelgés Mancs, a legendás mentőkutya szobránál, a Villanyrendőrnél. Terveink szerint; találkozás és beszélgetés egykori gazdájával, Lehoczki Lászlóval. Találkozás: 9.55 órakor a Miskolci Galéria előtt.

Galéria látogatásának feltételei: A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei valamennyi látogató esetében mérik a testhőmérsékletet. Csoportok esetében, ha bármely csoporttag testhőmérséklete magasabb a normál hőmérsékletnél, a teljes csoportot nem fogadják. Orrot és szájat elfedő maszk használata kötelező.

Kiállításon a belépődíj 70 év felettieknek ingyenes, ez alattiaknak 500 Ft, amit minden érintett magának vesz meg a helyszínen. A tárlatvezetés díját az egyesület költségvetése terhére fizetjük. A várható létszámról a látogatást megelőzően kérnek tájékoztatást!

Regisztráció helyett kérjük, január 22-ig  jelezze vissza erre az emailre, vagy 06 70/279 3669 vagy 06 30/9153 290 telefonra, aki részt szeretne venni ezen a programon!

A kiállításhoz egy kis kedvcsináló Pirint Andreától, a kiállítás kurátorától a 100 éves Művésztelep történetéből:

„Az 1921-es esztendő jelentős dátum Miskolc város képzőművészeti életében. Ekkor kezdte meg működését a művésztelep, amelynek létesítésével egy régóta dédelgetett álom vált valóra. A telep három évtizeden át mindenekelőtt a Képzőművészeti Főiskola növendékeinek nyári képzését szolgálta, de kaput nyitott a helybéliek előtt is, ösztöndíjas műtermeiben pedig egész éven át folyamatos alkotómunka folyt. A Csabai kapui létesítmény a trianoni döntéssel elvesztett Nagybánya pótlására alakult, s ez határozta meg művészeti irányultságát is. 1952-ig a Képzőművészeti Főiskola tartotta kezében, majd fenntartója a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja, 1971-től Miskolc város lett. Működésében, arculatában az idők folyamán jelentős változások mentek végbe, de mindmáig az alkotómunka bázisa maradt. Egykori épületei közül az úgynevezett „alsó” tömb a Csabai kapu 22. szám alatt ma is áll: 1980 óta Alkotóház néven működik.

A város jelenkori képzőművészeti életét is meghatározó legfontosabb eredmények – a grafikai műhely megalakulása, az országos grafikai biennálék/triennálék megrendezése, művészlakótelep felépülése – a 100 évvel ezelőtt alapított intézményre vezethetők vissza. Noha a Miskolci Művésztelep mindmáig fogalomként él a köztudatban, az 1921–1952 közötti időszak művészi terméséből elenyészően kevés alkotás volt ismeretes. A Herman Ottó Múzeum évek óta módszeres kutatásokkal, műtárgyvásárlásokkal és restaurálással készül a kevéssé ismert időszak feltárására és bemutatására: a művésztelep létrejöttének méltó megünneplésére.

A centenáriumi kiállítás 2021 októberében a Herman Ottó Múzeum–Miskolci Galéria Rákóczi-házában kerül megrendezésre. Tárlatunk arra vállalkozik, hogy utánajárva az itt időző főiskolai növendékek, csatlakozó helybéliek, műteremösztöndíjasok, vendégművészek és tanárok hagyatékának, a művésztelepen készült alkotások gazdag válogatását tárja a közönség elé.”

Az ünnepi tárlat sok érdekességet és meglepetést tartogat. 2021. évben a Herman Ottó Múzeum honlapján cikksorozatot indítottak el, melyben ízelítőket nyújtanak a Miskolci Művésztelep kalandos történetéből és kézzel fogható eredményeiből.

3./ Február 7-én 17 órai kezdettel online ünnepi klubdélután keretében a Magyar Kultúra Napjára szeretnénk emlékezni. Várjuk azok jelentkezését, akik verssel, énekkel,  prózával stb. szerepet vállalnak ezen a megemlékezésen. Szándékukat jelezzék Dankó Gézának ; email: dankogeza48@gmail.com, 06 20/ 471-0898 telefon.

A csatlakozási linket előtte néhány nappal fogom megküldeni.

A Magyar Kultúra Napja jegyében készítette Dankó Géza a Kulturális Bizottság Elnöke a mellékelt összeállítást, fogadjátok szeretettel!

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk a programokra, legyen az online vagy személyes találkozás.

Vigyázzatok Magatokra!

Miskolc 2022. január 10.

                                                                                  Üdvözlettel: Siska Andrásné

Comments are closed.