Utazzon együtt a nagyszülő és az unoka!

Időpont:   2022. július 21. (csütörtök)

Útvonal:   Miskolc-Salgótarján-Ipolytarnóc-Fülek-Alsósztregova-Miskolc

Utazás:     komfortos, légkondicionált autóbusszal

Min.létszám: 40 fő

Program:

Elutazás reggel 6.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a görögkatolikus templom melletti pakolóból, találkozás 5.45 órakor.

Nógrád megyén-Salgótarjánon keresztül az Ősmaradványairól híres Ipolytarnócra érkezünk.  A „palóc Pompeji”-nek is nevezett természetvédelmi terület egy évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörés következményeit mutatja be: láthatunk megkövesedett fákat, levéllenyomatokat, miocén kori erdőt, ősállatok lábnyomait, cápafogakat és izgalmas kőzeteket. A modern látogatói központban interaktív kiállításokat tekinthetünk meg, a 4DX moziban pedig szimulációs, négydimenziós filmvetítésen vehetünk részt. A geológiai tanösvényen a csoport vezetett séta keretében ismerkedhet az ősi vulkáni katasztrófa által megőrződött, mára már tovatűnt világ páratlan maradványaival. Az érdeklődők végigmehetnek a különleges élményt nyújtó Lombkorona sétányon is (függőhidak látványos rendszere az erdő felett).

A Karancs-Medves hegyvidék legmagasabb pontja, az országhatáron tornyosuló, a palóc „Olümposz”-nak becézett Karancs (727 m) zöld bundás, meredek szigetként emelkedik ki a tájból. Nógrád vármegye és maga Palócföld is a Trianonban meghúzott határok által ketté lett szakítva. Így jelenleg országhatárt kell lépnünk, hogy a megye északi részébe is bepillantást nyerjünk.

Fülekre érkezünk, ahol megtekintjük a ma már Szlovákiához tartozó egykori magyar várat. A sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke, Palócföld legnagyobb vára. Fülek (Fil’akovo) impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A falakról csodás kilátás nyílik a 70 %-ban magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre

Egy kis szabad idő következik, cukrászdát, kávézót, falatozót találunk a vár alatti utcában.

Majd Alsósztregovára utazunk. A Madách-család ősi kastélyában született 1823. január 21-én Madách Imre, aki élete nagy részét itt töltötte, és itt is halt meg 1864. október 4-én. A drámaíró sírja  a kastély angolkertjében kereshető fel.  Madách itt írta a magyar irodalom leghíresebb művét, Az ember tragédiáját.  A múzeum kialakítása óta irodalmi emlékhely lett az egykori kastélyból.

Érkezés Miskolcra az esti órákban.

Részvételi díj: 10.000  Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszközlekedés és az idegenvezetés költségeit. Nem tartalmazza a biztosítás és a belépők díját.

Utasbiztosítás: 480 Ft/fő 10 főtől

Tájékoztató belépőár:

Ipolytarnóc: teljes árú kombi 2.600 Ft, nyugdíjas/diák/gyerek 2.100 Ft + Lombkorona 500 Ft
Fülek, Madách kastély vezetéssel: teljes árú 10 euró, gyermek, diák, nyugdíjas 62+: 6 euró

Élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.