Eperjes – Szepesi vár – Lőcse

Egy felejthetetlen vár, a fekete város, és egy „fehér asszony” története

Időpont: 2022. augusztus 10.

Utazás:    komfortos, légkondicionált autóbusszal

Útvonal: Miskolc – Kassa – Eperjes – Szepesváralja – Lőcse – Kassa – Miskolc

Min. létszám: 40 fő

Program:

Korán reggel indulunk a fenti útvonalon Eperjes felé, ahol megtekintjük a műemlékileg védett főtér gótikus és reneszánsz polgárházait, a Rákóczi-házat és a Szt. Miklós templomot, az Evangélikus Líceumot, amely Kossuth, Kazinczy és más hírességek egykori iskolája volt.

Majd a festői Szepesség területére érkezünk.

Szepesváralja környékét a felette délkeletre emelkedő 614 m magas gránittetőn épült Szepesi vár uralja. A tekintélyes romok több mint három hektár területen fekszenek, ezzela Szepesi vár a középkori Magyarország legnagyobb vára volt. A vár romjaiban is impozáns látványt nyújt, az UNESCO Világörökségi védettségét élvezi. A várban született, 1487-ben, a Habsburgok előtti utolsó magyar király, Zápolya (Szapolyai) János. A gyönyörű fellegvár és a háromemeletes román stílusú palota kettős ablakoszlopaival az erődítmény talán leglátványosabb része. Az újjáépített részekben állandó kiállítások látogathatóak: régészeti leletek, fegyvergyűjtemény, kínzókamra, vártörténeti kiállítás és a gótikus várkápolnában egyháztörténeti tárlat fogadja a látogatót. A toronyba is érdemes felmenni, elsősorban a káprázatos kilátás miatt, belátjuk a Szepesség nagy részét, jó időben a Magas-Tátra szikrázó csúcsai is meglepően közelről látszanak. Szepes vára felejthetetlen élményt nyújt!

Utána Lőcsét keressük fel. Már a városba való belépés és az óriási főtérre való pillantás után nem kétséges,hogy olyan városban vagyunk, amelynek a középkorban európai jelentősége volt. Történelmi épületeivel Lőcse Szlovákia legjelentősebb városai közé tartozik. A város történelmi főterén több mint 50 gótikus, reneszánsz és korabarokk stílusú árkádos belső udvarú polgári épület látható.
A 11 gótikus és reneszánsz oltárával és más belső díszítésével aSzent Jakab templom teljesen egyedi. Itt található a világ legmagasabb, Lőcsei Pál mester által készített gótikus oltára, amely nemzeti kincs, Világörökség.  A XV-XVII. századi haranglábbal rendelkező régi városházában ma a város gazdag történelmét bemutató múzeum található. A városháza előtt a középkori női szégyenketrec áll. Lőcse egyben Szlovákia legnagyobb búcsúhelye is. Ennek szimbóluma a máriahegyi templom, amelyre szép rálátás van a főtérről. A főtér majdnem minden háza középkori formájában maradt fenn. A házak közül a legértékesebbek a Thurzó-ház, Lőcsei Pál mester háza, a volt sturi evangélikus líceum épülete, a szépen felújított kereskedőház – ebben ma a Satel szálló található. A városi falak is hatalmasak és többségükben fennmaradtak.

Hazaérkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 10.700 Ft/fő + utasbiztosítás 

A részvételi díj tartalmazza az autóbusz-közlekedés és az idegenvezető költségeit. Nem tartalmazza a belépők és az utasbiztosítás díját.

Utasbiztosítás: 500 Ft/fő (10 főtől)

Tájékoztató belépőárak: teljes áru 17 euró/fő, nyugdíjas 60+: 14 euró/fő

(Lőcse: Városháza, Szt.Jakab templom és Szepes vára)

Kellemes, élményekben gazdag kirándulást kívánunk!

Comments are closed.